10 Kasım 2015 Salı

ZERO. Geleceğe Geri Sayım

Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank Sanat'ın işbirliğiyle 20.yüzyılın en büyük uluslararası sanat ağı olan ZERO'yu, "ZERO. Geleceğe Geri Sayım" adı altında bir sergiyle sanat severlerle buluşturdu.

Akım, ilk olarak 1957'de Almanya'da doğmuş ve sonucunda Heinz Mack, Otto Piene ve Günther Uecker, "Sanat sıfırdan başlamalı prensibiyle bu akıma öncülük etmiş. Sanatçılar karamsarlık etkisinden sıyrılarak kendi vizyonlarını yansıtmak için bir alan hayal etmişler. 2. Dünya Savaşı sonucunda meydana gelen yıkım ve olumsuzlukları, oldukça yalın ve minimalist eserlerle ortaya konmuşlar.

Sergi, bünyesinde sempozyum, konferans, film gösterimleri ve çocuk atölyeleri ile zengin bir içerik sunarken rehberli turlar, sesli tur ve kapsamlı kataloğu ile de akımı iyice kavramamıza yardımcı oluyor.




 


 
 "Sanatın evrimini, malzeme yoluyla ileri taşıyoruz. (...) Malzeme yoluyla demek, bugün sanat plastikle ya da ışıkla da yapılabilir demektir. Sanat, artık fırçalar ve resim olarak da anlaşılmak, tuval ya da freskler ile sınırlandırılmak zorunda değildir. (...) Eğer keşiflerimden biri önemliyse, o da "oyuk"tur. "Oyuk"tan kastım, resim düzleminin sınırlarını aşmak, ve kendi sanat anlayışımda özgür olmaktır. Tuvaldeki oyukları, resmi mahvetmek için açmadım. Tam tersine, bu oyukları, başka bir şeyi keşfedebilmek için açtım." - Lucio Fontana





   
 

 "Bir yanda, gökyüzü hayal edebildiğiniz en büyük tuvaldir; diğer yanda, hayal edebileceğiniz en büyük tiyatro. Yalnızca en büyük astronomik ve astrolojik tiyatro da değil, gökyüzü için geliştirilen her şey için de en büyük tiyatrodur. Havacılık endüstrisi mesela. Gökyüzü, özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında, müthiş önemli bir rol oynamıştı. (...) Gökyüzüne dair keyif duygularının yerini dehşet almıştı. Savaş bittiğinde ilk başta inanamadık, sonra müthiş bir rahatlama yaşadık. (...) Ve bu vesileyle gökyüzünü kutlama dürtüsü ve sevinci ortaya çıktı -  bununla beraber de gökyüzü sanatı fikri." Otto Piene



Bu sıradışı sergi 10 Ocak'a kadar devam ediyor, mutlaka uğrayın!

Adres: Sakıp Sabancı Cd. No:42, 34467 Sarıyer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder