14 Kasım 2015 Cumartesi

Ortaköy Yetimhanesi - Fotoistanbul 2015

Festival için onarılıp yenilenerek sanatsal bir mekana dönüştürülen Ortaköy Yetimhanesi'nde usta ve genç sanatçıların, eski ve yeni fotoğrafları bir arada sergileniyor. Fotoistanbul ile yeniden yaşamaya başlayan, terk edilmiş yetimhanedeki sergileri gezenler de, duvarlara kendi çektikleri fotoğrafları asabiliyorlar.


Festivalin teması "Başka Hayatlar". Bu yıl festivalde 47 sergiyi konuk ediyorlar. Beşiktaş'ın meydanlarında özel olarak inşa edilmiş adacıkların yanı sıra tarihi yetimhanede başkalarının dünyayı nasıl deneyimlediğini görüyoruz.



Yetimhanenin hikayesine gelecek olursak; bu eski bina Birinci Dünya Savaşı'ndan önce bir Ermeni okuluymuş. Savaştan sonra Musevi Cemaati bu okulu yetimler için satın almış. Musevi Yetimhanesi 1926'dan bu yana 146 çocuğu barındırmış. Okulda merkezi ısıtma sistemi, soğuk ve sıcak banyolar, kız ve erkek yatakhaneleri, ibadet odaları, çalışma odaları, yönetici odaları, çamaşırhane odaları ve bir bahçe bile varmış. Bina 1946'da kötü bir yangından kurtulmuş. 1972'den bu yana da terkedilmiş haldeymiş.



Fotoistanbul binayı yeniden hayata döndürmüş. Burada röportajdan kavramsal fotoğrafa; karanlık odadan dijitale; arşivden avangarda 22 sergi bulunuyor. Aynı zamanda iki sinema odası mevcut.




Açıkçası birbirinden çeşitli fotoğraflardan ziyade, eski zamanlara olan ilgimden dolayı bu yetimhanenin atmosferi beni fazlasıyla derinden etkiledi. Özellikle bir yangından kurtulmuş ve terkedilmiş olması ayrı bir merak uyandırıyor. Binanın boğaz manzarası ve arka fondan çalan hoş müzikler -her ne kadar tema ile bağdaştıramasam da- keyifli bir tur atmanızı sağlıyor.






 





Serginin en ilgimi çeken ve beni etkileyen kısmı ise; anneleri ile birlikte cezaevlerinde yaşamak zorunda olan küçük çocukların fotoğraflarının bulunduğu oda idi. Özellikle annelerinin ağzından çıkan sözlerin sergilendiği bu oda, gerçekten insanların ne şartlar altında yaşam sürdüğünü, her şeyin gördüğümüzden ibaret olmadığı bir dünyada yaşadığımızı hatırlattı ve gerçekten "başka hayatlar" için kısa da olsa bir empati yapmamı sağladı. Festival 15 Kasım Pazar günü son buluyor. Yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı ve bu atmosferi bizzat tecrübe etmenizi tavsiye ederim.


1 yorum:

  1. çok etkileyici görünüyor, keşke ben de ziyaret edebilseydim :(

    YanıtlaSil