26 Haziran 2015 Cuma

Grayson Perry - Small Differences

Günümüz çağdaş sanatının en sıra dışı ve ikonik isimlerinden, 2003 yılı Turney ödülü sahibi Grayson Perry'nin "Küçük Farklılıklar" sergisi şu sıralar 10. yılını kutlayan Pera Müzesi'nde sergileniyor.

British Counsel işbirliğinde gerçekleşen sergide sanatçının seramik, halı ve baskı işlerinin yanı sıra British Counsel koleksiyonunda bulunan 6 halıdan oluşan büyük eser grubu "Küçük Farklılıklar'ın Kibri" de yer alıyor.

Gündelik olaylar, insanların hayatı yaşayışları, modern dertleri, din ve sınıf gibi meseleler eserlerde oldukça mizahi ve eğlenceli şekilde işlenmiş.







Perry'nin içerik ve renk olarak zengin işleri çocukluğuna ve yaşamına göndermelerde bulunurken, aynı zamanda sosyal konular üzerinden çağdaş İngiliz toplumunun genel bir haritasını çıkarır.






İşlerin bir grubu, modern Britanya'da yaşamayı ve sanatçının, statü ve zevkin göstergelerine takıntılı bir toplumda işçi sınıfında büyüme deneyimini inceliyor. Bu, deneyimin ötesinde, sanatçının ahlaki, etik ve ideolojik inançlara olan derin düşkünlüğünü gösteriyor ve bunlara çevresindeki toplumsal yapıyı nasıl izlediklerini belirliyor.


Bir diğer grup ise özellikle dinsel kimliğe odaklanan işleri bir araya getiriyor. Karmaşık ve yüklü bir konu olarak Grayson Perry'nin dini resmedişi genellikle altüst edici. Eserlerini Hristiyanlık, Yahudilik, İslam ve Hinduizm gibi çeşitli farklı dinsel estetiklerin temsilleri üzerine, her birinin sınırlarını genişleterek ve oyuncak ayısı "Alan Measles" gibi, genellikle kendisine en yakın şeylerin temsiline öncelik tanıyarak biçimlendirmiş.

Bu sayısız etkiyi ve estetiği din bağlamında bir araya getirirken sanatçının niyeti olumsuz bir kışkırtma değildir, daha çok dünyadaki yerimizi kabul edişimizi ve inandığımız sistemleri sorgular.







Küçük Farklılıklar'ın Kibri'ndeki halılar içerik ve renk açısından zengindir ve dekorasyondan Britanya mutfağına, politik protestoya ve ünlülerin dedikodusuna kadar, Birleşik Krallık'taki hayatla ilgili tuhaflıkların ve özelliklerin çoğunu resmeder. Serinin başlığı, kişinin hangi toplumsal gruba ait olduğunu veya özlem duyduğunu anlamamıza izin veren küçük ayrıştırıcı unsurlara; insanların hayatlarındaki giysi, araba veya hobi tercihleri gibi ayrıntılara göndermede bulunur.





Her halının kompozisyonu aynı zamanda erken dönem Rönesans dinsel resimlerine göndermede bulunur ve modern hayatın sosyo-politik incelenmesinin yanı sıra sanat tarihine de bir bakış sunar.

Halıların her biri Belçika'daki Flanders Halıcılık tarafından dokunmuş. Perry'nin çizimleri dijital tezgahı denetleyen bir bilgisayar programına tercüme edilmiş ve iplikler çizimlerdeki renklere uyması için boyanmış. Farklı iplikler, dokuma ve gerginliklerin bileşimleri denenerek geçirilen hazırlık sürecinin ardından her halıdan altı adet dokunmuş.





Sergi 13 Mayıs - 26 Temmuz tarihleri arasında Pera Müzesi'nde sizleri bekliyor. Mutlaka gidip her bir eseri dikkatle incelemenizi tavsiye ediyorum çünkü isminden de anlaşıldığı gibi çokça detaylarla dolu. Bir İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi olarak dersler dahilinde öğrendiğim birçok kavramın sanatçı tarafından sarkastik bir şekilde kullanıldığını görmek de ayrı keyifliydi.

Müze'nin ziyaret bilgileri için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
http://www.peramuzesi.org.tr/Ziyaret/1

21 Haziran 2015 Pazar

Butik Tatlar Atölyesi

Yoğun sınav temposu sebebiyle ihmal ettiğim blog yayınlarıma bir dönemi daha bitirip, bugün çok tatlı bir mekanla devam ediyorum! Tamamen tesadüf bir şekilde keşfettiğim, oldukça sıcak bir butik pastane Butik Tatlar Atölyesi.




İsminden de anlaşıldığı gibi birbirinden çeşitli tatlara ev sahipliği yapan bu pastane, birkaç masaya sahip küçük bir aile işletmesi. Ürünlerin hepsi taze ve günlük. En güzel yanlarından biri ise her birinin katkı maddesi kullanılmadan, doğal malzemelerden yapılması. Yediğimiz vişneli tartlar civardaki birçok mekana göre sıradışı ve hafifti diyebilirim. Tabii benim gibi sunumlara ilgisi büyük biri için harika fincanlarıyla çay içmek de ayrı güzeldi.


Bağdat Caddesi'nin hareketliliğinden bir nebze uzak olan ve ana caddeye paralel bir üst sokakta bulunan bu şirin mi şirin mekana bizzat gidip beş çayı keyfi yapmanızı tavsiye ederim.


Not: Bir sonraki denemek istediğim tatlıları ise hakkında çok güzel yorumlar duyduğum mozaik pastası :)

İyi haftasonları!

Ömerpaşa Cad. No:5/1 Caddebostan/Kadıköy
info@butiktatlaratolyesi.com
0216 301 11 51